Cheesecake
De som känner mig på riktigt vet att cheesecake är bland det bästa jag vet. Jag skulle kunna äta det varje dag...om det inte resulterade i att jag till slut skulle rulla fram. Jag gillar den fräscha, syrliga smaken och att man kan göra så många olika varianter. När jag surfade runt lite på nätet hittade jag en sida som heter cheesecake.nu som innehåller bara en massa olika cheesecake recept. Ett recept som jag tyckte lät gott är en cheesecake med pepparkakssmak (passar ju bra nu när det snart är jul, eller efter jul när man har en massa pepparkakor över som ligger och skräpar). Här är receptet:
Fyllningen:
Gör så här:
Kör pepparkakor och smält smör i matberedare till en smulig massa eller krossa dem i mortel och blanda i smöret. Tryck ut smuldegen i en springform ca 24 cm i diameter. Grädda 8-10 min i falsen under mittfalsen i 175 grader. Låt svalna i några minuter.
Sätt ugnen på 175 °C.
Till 8 portioner
Botten:
- 35 medelstora pepparkakor
- 75 g smält smör
Fyllningen:
- 1.5 dl socker
- 3 ägg
- 200 g philadelphiaost
- 1 msk rivet apelsinskal
- 2 msk pressad apelsinjuice
Topping:
- 0,75 dl creme fraiche
- 2 msk florsocker
Gör så här:
Kör pepparkakor och smält smör i matberedare till en smulig massa eller krossa dem i mortel och blanda i smöret. Tryck ut smuldegen i en springform ca 24 cm i diameter. Grädda 8-10 min i falsen under mittfalsen i 175 grader. Låt svalna i några minuter.
Rör ihop socker och ägg, tillsätt osten, apelsinskal o apelsinjuicen. Häll i formen och grädda i ca 30 minuter i 175 grader strax under mittfalsen. Låt kallna.
Rör i hop florsocker och creme fraiche och bred ut över kakan och låt stå i kylen för att stelna ytterligare.
Garnera med strimlat apelsinskal eller gör en shablon av t ex ett pepparkakshjärta/stjärna och pudra över krossad pepparkaka.