GOD JUL

Dan före dopparedan

Nu har det äntligen blivit dan före dopparedan! Idag ska jag åka hem till mina föräldrar, och min storasyster som bor i Kalmar kommer också hem idag. I år ska farmor även fira jul med oss, men hon kom redan i onsdags. Ikväll ska vi som vanligt klä granen, och det brukar oftast bli jag och mina två systrar som gör det, och det blir alltid så att den ser likadan ut varje år. Det är så mysigt tycker jag med alla ljus inne när det är mörkt och kallt ute. Men det tycker inte alla, vissa väljer ju att skippa allt som har med julen att göra och åker till något varmt land för att fira. Har ni någonsin gjort det? Jag tror att det skulle kännas konstigt att fira jul i 30 graders värme på stranden. Om jag får bestämma ska man hålla sig till sina gamla traditioner!

Tidig jul

Ikväll ska jag och min pojkvän fira jul tillsammans, eftersom vi åker åt olika håll hem till våra föräldrar imorgon. Det ska bli spännande att se vad han har köpt till mig i julklapp, och jag hoppas att han kommer att tycka om min! Först hade jag tänkt att göra en hel julmiddag med allt ifrån sill till skinka och köttbullar. Men sen kom jag på att om vi äter allt så kommer jag att vara trött på det på julafton. Därför bestämde jag mig för att bara göra mina absoluta favoriter: köttbullar och janssons frestelse. Det är många som inte tycker om janssons frestelse, säger att det smakar fisk, men då har de inte smakat min mammas. Den ska inte smaka fisk, utan ansjovisen ska bara ge en god, salt smak. Köttbullarna gjorde jag ju förra veckan, och tänkte göra frestelsen idag, enligt det här receptet:

Du behöver:
6 st stora potatisar
2 st gula lökar
15 st ansjovis i spad
3 dl grädde
4 msk ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och strimla potatisen och skala och skiva löken fint. Varva potatis, lök och ansjovis i en smörad form. Avsluta med grädde och ansjovisspad. Strö över ströbröd och grädda på 200 grader i cirka 45 minuter.

Julmust

Julmust är ju en självklarhet på julbordet. Hos mig brukar vi alltid dricka Apotekarens för den tycker vi är godast. Enligt en undersökning som gjorts i år är de fem godaste:
  1. Herrljunga Julmust
  2. Nygårda Julmust
  3. Apotekarens Julmust
  4. Three Hearts Julmust
  5. Vasa Gammeldags Julmust

 

Vilken tycker ni är godast?

The Hobbit

Vad är detta jag ser? Det ska komma två nya Sagan om ringen filmer? The Hobbit: An Unexpected Journey och The Hobbit: There and Back Again. De ska tydligen handla om boken som heter The Hobbit som skrevs innan Sagan om ringen trilogin. Nu har man ju återigen en storfilm att se fram emot nu när Harry Potter är slut, och Twilight som snart är slut. Här kan ni se trailern till den första av de två filmerna:

Julpynt

Såhär tänkte jag julpynta när jag skaffar hus! ;) Snacka om att gå all in!

Julgodis

Idag har jag gjort julgodis, knäck och chokladkola blev det. Till knäcken använde jag det här receptet:

Du behöver:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

 


Till kolan använde jag följaden recept:

Du behöver:

1 dl sirap
3 tsk kakao
1,5 dl socker
2 msk smör

Gör så här:
Koka upp kolan - låt den sen koka i fyra minuter under omrörning. Häll upp i en form med bakplåtspapper. Låt stelna och förpacka sedan.

Jag valde att göra en liten julklapp till min pojkvänns föräldrar av kolan. Så jag köpte den här glasburken på Lagerhaus:


Efter att jag skurit upp kolan, när den fortfarande var lite varm så den inte skulle bli för hård, så slog jag in varje liten bit i vitt bakplåtspapper (klicka på bilderna för att göra dem större):

 

Sen la jag i kolan i glasburken, och gjorde den lite julig. En fin liten julklapp va?

 


Fjärde advent

Hoppas att alla har haft en mysig 4:e advent!


En vecka kvar

Idag är det bara en vecka kvar till julafton! Det känns konstigt tycker jag. Även om man har gjort allt man brukar göra, har en pyntad lägenhet, dricker glögg och äter pepparkakor har jag inte riktigt fått någon julkännsla. Det kan ju kanske bero på att vädret beter sig som om det fortfarande vore höst. Jag kan nog ge upp hoppet om en vit jul. Här är iaf lite bilder på min fina amaryllis!

Friends forever

Jullov

Idag hade vi vår sista föreläsning innan jul, äntligen jullov! Nästa vecka ska jag bara pyssla, göra julgodis och ha det mysigt.

Juloutfit

Hemma hos mig klär vi alltid upp oss på julafton, något fancy men ändå skönt. De senaste åren har jag haft på mig en svart klänning med en röd cardigan, väldigt enkelt. I år ville jag ha på mig något annat så jag köpte en ny outfit. Det blev en lång kofta från Gina Tricot med sidenband i midjan. Under den tänkte jag ha en lång svart top och leggings eller strumpbyxor.

Nyttiga kryddor

Såhär till jul brukar man ju ha mycket kryddor i olika saker; kanel på gröten, nejlikor i apelsinerna (sen har vi ju alla kryddor man slänger i när man gör glögg). Inte bara smakar kryddor gott, men vissa är väldigt nyttiga och kan innehålla otroligt mycket antioxidanter. Här är de fem kryddor som är allra nyttigast:

1. Kummin - En av de kryddor som använts längst i Europa men ofta har en undanskymd plats i kryddskåpet. Kanske mest känd som krydda i ostar, brännvin och bröd. De torkade fröna har en skarp doft och kumminte är bra mot kolik och magknip.
2. Gurkmeja - Stark antioxidant som är bra mot inflammationer, reumatism, ledbesvär, hudproblem, magbesvär och gallsten. Innehåller färgämnet Curcumin med anti-inflammatoriska egenskaper som liknar ­kortison. Gurkmeja motverkar svamp och ­bakterier och används även till sårbehandling. Det finns plåster i Indien som innehåller gurkmeja.

3. Kanel - Bra mot infektioner i luftvägarna och slemlösande vid hosta samt hjälper mot hösnuva. Dämpar oro och nervositet. Lugnar magen och används mot kolik, gaser, illamående, dålig aptit och överskott på ­magsyra. Tuggar man långsamt på en kryddnejlika sägs det även lindra tandvärk.

4. Kryddnejlika - Bra mot infektioner i luftvägarna och slemlösande vid hosta samt hjälper mot hösnuva. Dämpar oro och nervositet. Lugnar magen och används mot kolik, gaser, illamående, dålig aptit och överskott på ­magsyra. Tuggar man långsamt på en kryddnejlika sägs det även lindra tandvärk.

5. Oregano - Bra mot hosta, kikhosta och infektioner i mun och svalg. Men har också virusbekämpande effekt och hjälper mot dålig matsmältning. Oregano är också ett effektivt medel mot bakterier och svampar. Olja gjord på oregano brukar kallas naturens eget antibiotika och sägs stärka immunförsvaret.

(Källa: expressen.se)

Lucia

Idag är det Lucia! Jag ska inte göra något speciellt för att fira. Videon nedan är från 2008 när min syster Emma sjöng i Vasakyrkan. Jag kände mig som en stolt mamma när jag satt och lyssnade med tårarna i ögonvrån.

Ge mig mera köttbullar

Köttbullar är en väldigt viktig del av julbordet tycker jag, och i år har jag fått uppgiften att göra dem. Det är precis vad jag har gjort idag. Det tog sin lilla tid men de blev riktigt goda! Jag använde mig av receptet i Vår kokbok men tog lite mindre ströbröd och mjölk och så hade jag i mer kryddor än vad det står där.




Tredje advent

Trevlig 3:e advent kära bloggläsare! Vi ska fira i Floda, vad gör ni idag?

Snart är alla ljus tända


Har ni smakat årets glögg med kaffesmak? Den är god!



MUMS!

Det börjar hända grejer...

...med min netto-amaryllis! Den kommer nog vara som finast lagom till fjärde advent.

Pepparkakans dag

Jag hade helt missat att det var pepparkakans dag idag! Får äta några imorgon istället :)

Nyårsklänning

Vet ni vad ni ska ha på er på nyår? Det vet inte jag. Jag har kollat runt lite på nätet, men även funderat på om jag kanske ska köpa något i Wien där de har lite andra saker att välja mellan. Jag tycker att det känns som ett bra tillfälle att ta fram den lilla svarta. Här är några som jag tycker är snygga (samtliga har jag hittat på nelly.com).

Victoria Secret

Jag ber om ursäkt att det har hänt så lite på bloggen på sista tiden, har haft lite bloggtorka. Men nu är jag tillbaka!

Var det någon som kollade på Victoria Secret Fashion Show 2011? Jag tycker att det är en av de få modevisningar som är roliga att kolla på. Underkläderna är sjukt snygga, jag hade inte tackat nej till dem. Jag är ofta inne och kollar på deras hemsida och i somras när vi var i USA var vi och kollade i en av deras butiker (köpte dock ingenting). Sedan kan man ju inte låta bli att bli lite avundsjuk på änglarnas kroppar...lite motivation för beach 2012 kanske?

 

På tal om att ha perfakta kroppar så läste jag i aftonbladet att H&M använder sig av datoranimerade kroppar och byter ut huvudet på modellen på sin hemsida. Jag har ofta tänkt på att alla kroppar ser exakt likadana ut och tyckte att det såg lite konstigt ut. Tydligen så tycker de att en riktig människokropp inte duger till att visa deras kläder...

 

Snart är det jul - Gör enkelt för dig

Vill du ha en julkokbok? Du kan beställa hem en helt gratis från Mildas hemsida som heter "Snart är det jul - Gör det enkelt för dig". Jag har beställt en till mig själv, gör det du också innan de tar slut!

Andra advent

Guacamole

Här är receptet på min smarriga guacamole! Så gott och passar till så mycket mer än bara nachos!

Du behöver:
2 avocado
2 små tomater eller en stor
2 vitlöksklyftor
2 msk creme fraiche eller gräddfil
1 lime
1/2 citron
Cayennepeppar
Paprikapulver
Salt

Matberedare

Gör så här:
Dela avocadon och tomaterna och släng ner i matberedaren tillsammans med resten av ingredienserna. Jag vet inte exakt hur mycket man ska ha av kryddorna men man får smaka sig fram. I "riktig" guacamole ska det även vara koriander i men jag tycker att det har en unken smak så jag skippar det. Mixa till önskad konsistens. Klart!



I'm dreaming of a white christmas

Ni får säga vad ni vill, men jag är trött på detta gråa väder och allt regn. Nu är det december och jag hade gärna velat ha lite snö (speciellt nu när jag har köpt en ny vinterjacka som jag vill använda)! Jag får inte riktigt någon julkänsla om det inte är vitt ute. Ja, jag vet, i Göteborg är snön inte vit utan grå/brun men ser inte det här mysigt ut?

Tävling: Svar

Här kommer svaren på kändistävlingen:
  1. Brad Pitt
  2. Ashton Kutcher
  3. Katie 'Jordan' Price (!)
  4. Paris Hilton
  5. Julia Roberts

Wikipedia

Vet ni vad en horunge är? Jag visste iaf inte det förän jag läste på Wikipedia:

Horunge är en typografisk term för en ensam och ofullständig textrad eller ett ensamt ord, i början eller slutet av ett stycke, som hamnat på annan sida eller i annan spalt än resten av stycket.


Man skiljer på två typer av horungar. En dubbel horunge är då sista raden i ett stycke hamnar högst upp i en ny spalt eller på en ny sida. En enkel horunge är då första raden i ett stycke hamnar längst ner på en sida eller i en spalt. Den enkla horungen brukar de flesta formgivare idag acceptera, men den dubbla horungen brukar de flesta grafiska formgivare/redigerare göra allt för att undvika.


Ordet änka används ibland som beteckning för endera en dubbel eller en enkel horunge.

1 december

Idag är det 1 december, nu börjar nedräkningen på riktigt! Jag har redan lyckats köpa 5 av de 7 julklappar jag ska köpa i år, och alla har jag köpt på nätet. Det är något helt nytt för mig att vara ute i så god tid. Tidigare år har jag inte ens börjat fundera på vad jag ska köpa vid den här tiden, och springer runt i stan i panik några dagar innan julafton. Nu är det bara att börja fundera på vad jag ska skriva för rim på alla klappar, vilket vi alltid gjort i min familj. En rolig tradition tycker jag!

Visste ni att...

...om man äter 8 gram saffran så dör man?

Rss
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!