Student 2012

Om några dagar är det dags för den tredje och sista Frisk-systern att ta studenten. Det är helt sjukt hur fort tiden går! Det är 6 år sedan jag gjorde allt detta. Igår var det bal och jag fick agera fotograf.

Tomater

Tomaterna som finns ute i butikerna just nu är otroligt goda, så ut och köp! De är härligt röda (inte orangea som på vintern) doftar otroligt gott, och smakar mycket. Så medan jag väntar på att mina egna tomater ska bli klara kan jag ju njuta av de köpta.

 

Det finns så mycket man kan göra med tomater. Här är några av mina favorit-sommar-recept:

- Tomat och mozzarella med vinegrette och färsk basilika (en perfekt sommarlunch)
- Tomat- och rödlökssallad
- Sallad med tomat, avocado och fetaost
- Tomatsås till t.ex. pasta eller pizza
- Grillade tomater

Recept

 

Detta åt vi igår, jag kallar det lasagne utan pasta men det är även lite likt moussaka. Lasagne är riktigt gott tycker jag, men detta är en lite nyttigare variant. Jag tycker även att den är godare eftersom grönsakerna ger mer smak än pasta. Man gör som man i vanliga fall skulle göra lasagne, förutom att man byter ut lasagne(pasta)plattorna mot zucchini och aubergine, och den feta bechamelsåsen mot keso. Jag brukar börja med att göra köttfärssås, medan den kokar skär jag zucchini och aubergine i tunna skivor och steker lätt i en torr stekpanna eftersom det annars lätt blir vattnigt. Sedan är det bara att varva grönsaksplattor, köttfärssås och keso tills allt tar slut. Grädda i ugnen (200-250 grader) i ca en timme. När det är ungefär en kvart kvar kan man ta ut den och riva på lite ost och skiva på några tomater och sen ställa in igen. Värt att prova!

Sommarlov

Jag ber om ursäkt för dåligt bloggande! Jag har inte haft någon inspiration de senaste dagarna och inte kommit på något att skriva om. Men nu har jag SOMMARLOV! Lite synd att det fina vädret försvann, men jag hoppas att det kommer tillbaka innan jag börjar jobba heltid och inte kan njuta av det.

Jag kan berätta att jag igår blev ägare av min första bil! Det ska bli så skönt, speciellt när man ska veckohandla att slippa bära allt. Det ska även bli skönt att i sommar kunna åka och bada när man vill! Undra när första doppet blir?

Plugg

Hur kul är det, när det är soligt och varmt ute, att sitta inne och plugga?

Tomatplantan

Ni kanske minns att jag köpte en tomatplanta för några veckor sedan. Ungefär en vecka efter att jag köpt den såg den ju ut såhär:

 

Nu har den vuxit och är nästan en meter lång. Jag vet nästan inte vad jag ska göra av den, det ser ju lite konstigt att ha ett träd i köksfönstret!

 

 

Den har även börjat få små gula blommor lite här och var. Blommorna måste ju befruktas för att det ska kunna bli några tomater. Eftersom jag inte har några bin inne i min lägenhet kan man ta en pensel och försiktigt pensla från blomma till blomma så att det ska befruktas. Sedan är det bara att hålla tummarna och hoppas på att det blir små goda tomater.

 

Blommor, blommor och åter blommor

Det känns knappt som jag skriver om något annat nu för tiden, men våren är bara sååå fin! Jag var hemma hos mina föräldrar idag och när jag promenerade hem såg jag en trädgård som var alldeles full av rosa och vita rhododendron. Det var lite svårt att fånga med mobilen hur fint det egentligen var men här får ni några bilder.





Hamster Go Round

Jag kan inte annat än att skratta åt den här stackars hamstern.

Hallon & blåbärscheesecake

Ibland blir man ju bara så extremt sötsugen. Så var fallet för mig igår. För att lätta på suget gjorde jag en cheesecake. Jag använde receptet från min väns blogg men använde hallon och blåbär istället för passionsfrukt (eftersom det var det jag hade hemma).

Tjäna pengar med Bloggerfy

Nu kan man tjäna pengar på bloggen genom att skriva sponsrade inlägg från Bloggerfy, riktigt bra! Tycker dom är värda en liten "like" på Facebook, vad tycker ni?

Det börjar bli sommar...








Många fina blommor överallt, men var är värmen och solen?

Dagens fail

Idag fick jag för mig att jag skulle storstäda köket. Ta bort allt på bänkarna och verkligen go all in! Det resulterade i att jag tappade kaffebryggaren i golvet och den gick i tusen bitar. Min pojkvän trodde förståss att jag gjorde det med flit eftersom jag sagt ett antal gånger att jag tycker att vi ska köpa en ny. Men ibland får man som man vill utan att ens försöka! ;)

Orkidé

Om man frågar mig vad min favoritblomma är så skulle jag absolut svara att det är orkidé. Jag har fem stycken hemma, men tyvärr är det bara en som blommar för tillfället. Den fick jag i födelsedagspresent och är en av de finare jag haft.



Grillsöndag



Efter gårdagens GöteborsVarv var det lite svårt att ta sig ur sängen imorse. Det blev en lugn dag som avslutades med grillning på våran terass. Det var lite kyligt men jag tycker ändå att det är en av de mysigare sakerna man kan göra på våren och sommaren!

Tortellini med aubergine

Nu är dagen här, den jobbigaste dagen på året, dagen då jag ska springa Göteborgs Varvet. Det känns lite pirrigt men ändå bra eftersom jag har tränat mer än någonsin förut. De senaste dagarna har vi laddat upp med lite extra kolhydrater och vatten. Igår kväll kände jag för att lyxa till det lite och bestämde mig för att göra egen tortellini. Det tog sin lilla tid (jag började klockan fem och vi åt inte förän halv nio) men gott blev det!

Man får börja med att göra pastadegen, recept på det hittar ni HÄR.

Medan pastadegen vilar kan man göra auberginefyllningen. Hacka en lök och en stor aubergine fint. Lägg i en stekpanna tillsammans med två vitlöksklyftor, färsk basilika, ett stänk balsamvinäger, salt och peppar och stek längsamt tills det blivit en mjuk gegga.

Efter att man kört pastan genom pastamaskinen kan man använda ett glas för att skära ut små runda bitar. Lägg plastfolie över bitarna så de inte torkar, då blir de svåra att jobba med.

 

När man ska göra tortellinin lägger man en liten klick fyllning i mitten av rondellen och vik ihop till en halvmåne. Sedan viker man in kanterna mot varandra och trycker ihop.

 

 

 

Jag kokade tortellinin ca 1 minut och gjorde en enkel tomatsås till med färska tomater, vitlök, basilika, lite balsamvinäger, salt och peppar.

 

Ingefära

 

I söndags var jag och min pojkvän på spa, vilket var otroligt skönt! Jag la märke till att de verkade väldigt förtjusta av ingefära. De hade det i maten, ingefärste och torkad ingefära. Indier och kineser har använt ingefära i tusentals år, både i mat och som ”universalmedicin” för att behandla magbesvär, feber och infektioner och för att få ett långt liv. Ingefära kan också användas för att motverka och lindra åksjuka. Vid förkylning kan ingefära lindra nästäppa och öppna upp bihålorna.

 

Dagen efter att vi kom hem köpte jag ett te med smak av ingefära och honung, gott! Men man får vara lite försiktig eftersom det är en stark krydda kan tet bli lite starkt om man lämnar i påsen för länge. Man kan även göra eget te på ingefära om man vill: häll kokande vatten över en kvarts tesked med hackad färsk ingefära. Låt det dra i 5 minuter och sila det innan det dricks. Tillsätt honung, apelsin- eller citronskivor för smak.

BeautyLash

Om man som jag har väldigt ljusa ögonfransar kan det vara bra att färga dem ibland så att man slipper se ut som hej kom och hjälp mig om man inte orkar ta på mascara. Man kan göra det hos frisören men igår köpte jag ett set på Ica Focus för 89 kr så man kan göra det själv (upp till 12 gånger med samma paket). Det var lite svårt att applicera så jag fick be min pojkvän hjälpa mig så fort han kom innanför dörren, men slutresultatet blev ändå rätt så bra.

Före:                                                                       Efter:



Växthus

Min lägenhet fungerar nästan som ett växthus, det är varmt och soligt. Därför är det extra roligt att ha olika sorters blommor, kryddor och andra växter. Jag brukar alltid ha en basilika under sommarhalvåret, på vintern går det inte för det är för kallt och mörkt i fönstret så den tar sig inte. Min basilika denna vår är större än någonsin vilket jag tycker är väldigt roligt.


Förra veckan såg jag att de hade tomatplantor på Netto, men köpte ingen direkt. Några dagar senare gick jag tillbaka och såg att det fanns några få kvar, som var ganska vissna. Eftersom de bara kostade 10 kronor styck köpte jag en och tänkte att den kanske skulle ta sig om jag planterade om den och vattnade ordentligt. Till min stora glädje såg den gladare ut redan några timmar efter att jag planterat den i en större kruka! Sedan dess har den bara vuxit och vuxit och det ser även ut som det börjar komma små, små tomater.



Tips: Både basilika och tomatplantor behöver mycket ljus, värme och vatten. Jag vattnar mina minst en gång om dagen!

Vår Ruset

Ikväll ska jag, min syster och en vän springa Vår Ruset, en trevlig tradition som började för två år sedan. Synd nog tappar vi en löpare varje år men vi gör det bästa av det ändå! Det bästa med kvällen är picknicken som vi löpare och vår hejarklack äter efter. Det är inte den vanliga picknickpåsen man får när man sprungit Vår Ruset utan vi tar med eget. I år består den av rostbiff och potatissallad, kladdkaka och, det bästa av allt, bubbel!

Mitt jobb var att göra potatissalladen. Det är så enkelt och så gott. Perfekt sommarmat som passar till det mesta om man har picknick eller om man ska grilla. Såhär gjorde jag min:

Du behöver:
Potatis (gärna färsk)
Purjolök
Citronsaft
Vinäger
Olja
Senap
Socker
Salt
Peppar

Gör såhär:
Jag har inte skrivit hur mycket av varje man behöver eftersom det beror på hur mycket man vill göra och man får smaka av eftersom. Skala och koka potatisen (man behöver inte skala den om det är färskpotatis). Strimla purjolöken och lägg i en skål tillsammans med citronsaft, vinäger, olja, senap, salt, peppar och en nypa socker (vinägern och sockret gör att löken "tillagas" så den inte är lika stark, så det kan gärna ligga och dra medan potatisen kokar). När potatisen är klar, låt den kallna lite och skär i tärningar i önskad storlek. Blanda allt väl och smaka så den är tillräckligt syrlig, salt, pepprig mm. Låt den stå och vila lite innan servering så potatisen kan dra åt sig alla goda smaker.

Nu är jag tillbaka!

Jag har insett att jag saknar bloggandet, så jag tänkte börja igen! Jag har sett att jag fortfarande har läsare som går in på bloggen varje dag och det är ju inte roligt att gå in och läsa samma gamla inlägg. Men nu när jag har tagit en liten paus känner jag att jag har massor att skriva om! :)

Vackra födelsedagsliljor som doftar i hela lägenheten
Rss
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!