Student 2012
Tomater
Det finns så mycket man kan göra med tomater. Här är några av mina favorit-sommar-recept:
- Tomat och mozzarella med vinegrette och färsk basilika (en perfekt sommarlunch)
- Tomat- och rödlökssallad
- Sallad med tomat, avocado och fetaost
- Tomatsås till t.ex. pasta eller pizza
- Grillade tomater
Recept
Detta åt vi igår, jag kallar det lasagne utan pasta men det är även lite likt moussaka. Lasagne är riktigt gott tycker jag, men detta är en lite nyttigare variant. Jag tycker även att den är godare eftersom grönsakerna ger mer smak än pasta. Man gör som man i vanliga fall skulle göra lasagne, förutom att man byter ut lasagne(pasta)plattorna mot zucchini och aubergine, och den feta bechamelsåsen mot keso. Jag brukar börja med att göra köttfärssås, medan den kokar skär jag zucchini och aubergine i tunna skivor och steker lätt i en torr stekpanna eftersom det annars lätt blir vattnigt. Sedan är det bara att varva grönsaksplattor, köttfärssås och keso tills allt tar slut. Grädda i ugnen (200-250 grader) i ca en timme. När det är ungefär en kvart kvar kan man ta ut den och riva på lite ost och skiva på några tomater och sen ställa in igen. Värt att prova!
Sommarlov
Jag kan berätta att jag igår blev ägare av min första bil! Det ska bli så skönt, speciellt när man ska veckohandla att slippa bära allt. Det ska även bli skönt att i sommar kunna åka och bada när man vill! Undra när första doppet blir?
Plugg
Tomatplantan
Nu har den vuxit och är nästan en meter lång. Jag vet nästan inte vad jag ska göra av den, det ser ju lite konstigt att ha ett träd i köksfönstret!
Den har även börjat få små gula blommor lite här och var. Blommorna måste ju befruktas för att det ska kunna bli några tomater. Eftersom jag inte har några bin inne i min lägenhet kan man ta en pensel och försiktigt pensla från blomma till blomma så att det ska befruktas. Sedan är det bara att hålla tummarna och hoppas på att det blir små goda tomater.
Blommor, blommor och åter blommor
Det känns knappt som jag skriver om något annat nu för tiden, men våren är bara sååå fin! Jag var hemma hos mina föräldrar idag och när jag promenerade hem såg jag en trädgård som var alldeles full av rosa och vita rhododendron. Det var lite svårt att fånga med mobilen hur fint det egentligen var men här får ni några bilder.
Hamster Go Round
Jag kan inte annat än att skratta åt den här stackars hamstern.
Hallon & blåbärscheesecake
Tjäna pengar med Bloggerfy
Nu kan man tjäna pengar på bloggen genom att skriva sponsrade inlägg från Bloggerfy, riktigt bra! Tycker dom är värda en liten "like" på Facebook, vad tycker ni?
Det börjar bli sommar...
Många fina blommor överallt, men var är värmen och solen?
Dagens fail
Orkidé
Grillsöndag
Efter gårdagens GöteborsVarv var det lite svårt att ta sig ur sängen imorse. Det blev en lugn dag som avslutades med grillning på våran terass. Det var lite kyligt men jag tycker ändå att det är en av de mysigare sakerna man kan göra på våren och sommaren!
Tortellini med aubergine
Man får börja med att göra pastadegen, recept på det hittar ni HÄR.
Medan pastadegen vilar kan man göra auberginefyllningen. Hacka en lök och en stor aubergine fint. Lägg i en stekpanna tillsammans med två vitlöksklyftor, färsk basilika, ett stänk balsamvinäger, salt och peppar och stek längsamt tills det blivit en mjuk gegga.
Efter att man kört pastan genom pastamaskinen kan man använda ett glas för att skära ut små runda bitar. Lägg plastfolie över bitarna så de inte torkar, då blir de svåra att jobba med.
När man ska göra tortellinin lägger man en liten klick fyllning i mitten av rondellen och vik ihop till en halvmåne. Sedan viker man in kanterna mot varandra och trycker ihop.
Jag kokade tortellinin ca 1 minut och gjorde en enkel tomatsås till med färska tomater, vitlök, basilika, lite balsamvinäger, salt och peppar.
Ingefära
I söndags var jag och min pojkvän på spa, vilket var otroligt skönt! Jag la märke till att de verkade väldigt förtjusta av ingefära. De hade det i maten, ingefärste och torkad ingefära. Indier och kineser har använt ingefära i tusentals år, både i mat och som ”universalmedicin” för att behandla magbesvär, feber och infektioner och för att få ett långt liv. Ingefära kan också användas för att motverka och lindra åksjuka. Vid förkylning kan ingefära lindra nästäppa och öppna upp bihålorna.
Dagen efter att vi kom hem köpte jag ett te med smak av ingefära och honung, gott! Men man får vara lite försiktig eftersom det är en stark krydda kan tet bli lite starkt om man lämnar i påsen för länge. Man kan även göra eget te på ingefära om man vill: häll kokande vatten över en kvarts tesked med hackad färsk ingefära. Låt det dra i 5 minuter och sila det innan det dricks. Tillsätt honung, apelsin- eller citronskivor för smak.
BeautyLash
Före: Efter:
Växthus
Förra veckan såg jag att de hade tomatplantor på Netto, men köpte ingen direkt. Några dagar senare gick jag tillbaka och såg att det fanns några få kvar, som var ganska vissna. Eftersom de bara kostade 10 kronor styck köpte jag en och tänkte att den kanske skulle ta sig om jag planterade om den och vattnade ordentligt. Till min stora glädje såg den gladare ut redan några timmar efter att jag planterat den i en större kruka! Sedan dess har den bara vuxit och vuxit och det ser även ut som det börjar komma små, små tomater.
Vår Ruset
Mitt jobb var att göra potatissalladen. Det är så enkelt och så gott. Perfekt sommarmat som passar till det mesta om man har picknick eller om man ska grilla. Såhär gjorde jag min:
Du behöver:
Potatis (gärna färsk)
Purjolök
Citronsaft
Vinäger
Olja
Senap
Socker
Salt
Peppar
Gör såhär:
Jag har inte skrivit hur mycket av varje man behöver eftersom det beror på hur mycket man vill göra och man får smaka av eftersom. Skala och koka potatisen (man behöver inte skala den om det är färskpotatis). Strimla purjolöken och lägg i en skål tillsammans med citronsaft, vinäger, olja, senap, salt, peppar och en nypa socker (vinägern och sockret gör att löken "tillagas" så den inte är lika stark, så det kan gärna ligga och dra medan potatisen kokar). När potatisen är klar, låt den kallna lite och skär i tärningar i önskad storlek. Blanda allt väl och smaka så den är tillräckligt syrlig, salt, pepprig mm. Låt den stå och vila lite innan servering så potatisen kan dra åt sig alla goda smaker.